Ποιες είναι οι συνήθεις διαταραχές ύπνου και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε;

Ποιες είναι οι συνήθεις διαταραχές ύπνου και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε;

ΠΙΣΩ
Ιούλιος 2020 Ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός και ζωτικής σημασίας καθώς ξεκουράζει το μυαλό και το σώμα. Πόσο μάλλον ένας καλός ύπνος που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ανανεωμένοι και έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Υπάρχει εν τούτοις ένας αριθμός ανθρώπων οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τον ύπνος τους, καθώς αυτός διαταράσσεται. Οι πιο σημαντικές συνήθεις διαταραχές ύπνου είναιη υπνηλία, η αϋπνία και οι κινητικές συμπεριφορέςόπως για παράδειγμα κινήσεις ή τινάγματα καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τις περισσότερες φορές, η διαταραχή του ύπνου είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σίγουρα κάποιος κάποια στιγμή στη ζωή του και οφείλεται στο άγχος.   Καλό θα είναι να επισκεφτείτε μια κλινική ύπνου για να γίνει σωστή διάγνωση και να σας καθοδηγήσει ιατρικό προσωπικό για τα μέτρα που πρέπει να πάρετε. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και την ώρα που είναι να ξαπλώσετεπου θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τον ύπνο σας και να διαχειριστείτε καλύτερα τις διαταραχές ύπνου. Ας δούμε μερικές από αυτές 
  1. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα, τόσο που θα σηκώνεστε το πρωί όσο και για να ξαπλώνετε. Αυτό ονομάζεται ρουτίνα ύπνου και είναι το πρώτο βήμα για να προγραμματίσετε τον ύπνο σας.  
  2. Αποφύγετε να καταναλώνετε καφέ ή αλκοόλ αργά το βράδυ. 
  3. Προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ το βράδυ, για παράδειγμα ένα σνακ ή μια σαλάτα και αποφύγετε βαριά γεύματα, με πολλά λιπαρά ή σάλτσες, τα οποία θα σας βαρύνουν. 
  4. Χρησιμοποιήστε χοντρές κουρτίνες συσκότισης και μην κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση ή φορητό υπολογιστή. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι.  
  5. Αποφύγετε να κάνετε γυμναστική λίγο πριν κοιμηθείτε, γιατί αυτό θα σας δημιουργήσει υπερένταση και θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμήστε να κάνετε μια χαλαρή άσκηση όπως για παράδειγμα yoga 
  6. Η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας, βοηθά στο να έχετε έναν ήρεμο και άνετο ύπνοΓια το λόγο αυτό ρυθμίστε τη περίπου στους 18 ºC. 
  7. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Το μπάνιο θα σας χαλαρώσει και θα σας ζεστάνει.  
  8. Βεβαιωθείτε πως το στρώμα σας σάς παρέχει την απόλυτη άνεση που χρειάζεται το σώμα σας. Το σωστό στρώμα θα πρέπει να αγκαλιάζει το σώμα σας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, να στηρίζει συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας και πάνω απ' όλα να κρατά τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία γραμμή.  
  9. Τέλος, ελέγξτε πως το μαξιλάρι σας, στηρίζει σωστά τον αυχένα σας. Θα πρέπει δηλαδή να κρατάει το κεφάλι σας και το λαιμό σε μια ευθεία και να μην δημιουργείται καμπύλη καθώς ξαπλώνετε σε αυτό.