Συμβουλές για ποιοτικό ύπνο

Συμβουλές για ποιοτικό ύπνο

ΠΙΣΩ
Ένας καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την τακτική άσκηση ή την υγιεινή διατροφή. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ορμόνες σας, την εγκεφαλική λειτουργία ακόμη και στην ψυχολογία σας. Είναι γνωστό, πως ο άστατος και κακός ύπνος συχνά οδηγεί σε αύξηση του βάρους αλλά και σε εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Σε αντίθεση με τον καλό ύπνο που μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε καλύτερα, να ασκείστε καλύτερα και προπάντων να είστε υγιείς. Στην περίπτωση που δεν κοιμάστε καλά και θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, εδώ θα δείτε πέντε βασικές συμβουλές για όνειρα γλυκά.
  1. Το Α και το Ω για να μπορέσετε να κοιμηθείτε σωστά είναι η ρουτίνα και ο σωστός προγραμματισμός του ύπνου σας. Όσο το δυνατόν, θα πρέπει να κρατάτε μια ενιαία σειρά πριν τον ύπνο σας και να ξαπλώνετε την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι.
  2. Το ανθρώπινο σώμα έχει ένα βιολογικό ρολόι. Το βιολογικό ρολόι, είναι υπεύθυνο για τη διάθεσή μας, τη σωματική μας δύναμη και όχι μόνο. Είναι υπεύθυνο για να ρυθμίζει τον οργανισμό μας, κατά την αλλαγή της ώρας, τη μέρα και τη νύχτα. Το φως της ημέρας, βοηθά το βιολογικό μας ρολόι να διατηρήσει αυτό το ρυθμό μεταβολής υγιή, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να λειτουργήσει σωστά και με συνέπεια, τις στιγμές που πρέπει να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. Στην περίπτωση λοιπόν, που αντιμετωπίζετε πρόβλημα ύπνου δεν έχετε παρά να εκτεθείτε περισσότερο μέσα στη μέρα, σε φυσικό φως. Προσπαθήστε να κάνετε μια βόλτα το πρωί ή το μεσημέρι και μην μένετε μέσα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα. Με κάθε ευκαιρία, αφήστε το φυσικό φως να μπει μέσα στο υπνοδωμάτιό σας.
  3. Με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο για το βιολογικό σας ρολόι λειτουργεί το μπλε φως, που εκπέμπετε από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το φως από τον φορητό υπολογιστή ή το κινητό διαταράσσει το βιολογικό σας ρολόι με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά, καθώς δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου σας. Για το λόγο, αυτό απενεργοποιήστε τις οθόνες πριν πέσετε για ύπνο. Προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο παρά να είστε με τις ώρες στο κινητό, μέχρι να σας πάρει ο ύπνος, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.
  4. Αν είστε λάτρης του καφέ, θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωσή του αργά το βράδυ. Ο καφές διεγείρει το νευρικό σύστημα κάτι που δε βοηθά τον οργανισμό σας να χαλαρώσει φυσικά και να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να παραμένει στο αίμα για 6 με 8 ώρες, το αργότερο που μπορείτε να πιείτε καφέ είναι μέχρι τις 4 το μεσημέρι, αν θέλετε να μην έχετε προβλήματα στον ύπνο σας. Στην περίπτωση που ο καφές αργά το βράδυ σας έχει γίνει συνήθεια, δοκιμάστε να πιείτε ντεκαφεϊνέ.
  5. Διακοσμήστε το υπνοδωμάτιό σας, έτσι ώστε να σας παρέχει ηρεμία. Το περιβάλλον της κρεβατοκάμαράς, από την επιλογή του κρεβατιού και του στρώματός σας μέχρι την διακόσμησή του πρέπει να γίνει με προσοχή. Γιατί; Γιατί, στο τέλος της μέρας αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα καλόν ύπνο. Για αρχή, βεβαιωθείτε πως η κρεβατοκάμαρά σας είναι ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον. Στη συνέχεια επιλέξτε το μέγεθος του κρεβατιού σας, ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή άνεση αλλά και να χωράει άνετα στο υπνοδωμάτιό σας, χωρίς να είστε στριμωγμένοι και να μπορείτε να κινήστε με ευκολία γύρω από αυτό. Με την ίδια προσοχή θα πρέπει να γίνει και η επιλογή του στρώματός σας. Πριν επιλέξετε το στρώμα σας, αφιερώστε χρόνο προκειμένου να ξαπλώσετε πάνω του. Νιώστε πώς αγκαλιάζει το σώμα σας και πώς υποστηρίζει κάθε μέρος του. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του στρώματός σας παίζει ο τρόπος που κοιμάστε. Για αυτό το λόγο ανάλογα με το αν κοιμάστε μπρούμυτα ή ανάσκελα θα πρέπει να γίνει και η επιλογή του στρώματός σας.